Írások

Dokumentumok

Konferencia 2009

Konferencia 2010

Sajtóösszeállítás

Webmester - Infó
Magunkról

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal
Informatika csoport
1184 Budapest Üllői út 400.
06-(1) 296-1476
szivlogo_kicsi.png

Sajtóösszeállítás - 2009-es év hírei (archívum)

Sajtóösszeállítás a Szabad szoftverekről
(idézetek többnyire nem szaklapokból)
2009

Eltűnhet a .doc formátum

Most még sokan mentik el az írásaikat a Microsoft által bevezetett .doc kiterjesztésű fájlokban, ami elég nagy hiba, mert a formátum elavult, nem is túl biztonságos, és a használata hivatalosan nem javasolt. Az új szabvány nyílt és ingyenes, ezért viszonylag könnyű lesz átállni.

Júniusban magyar nemzeti szabvány lett az ingyenes OpenOffice irodai programcsomag által használt Open Document Format (ODF), ami segítheti a nyílt formátum hazai terjedését, valamint a Microsoft elavult formátumainak az eltűnését.

...az IHM egyik 2005-ös rendelete írja elő, hogy az intézményeknek tudniuk kell fogadni a nemzetközi szabványként elfogadott formátumokat. Tehát a közszféra 2006 óta köteles elfogadni az ODF-ben beküldött dokumentumokat, amiket a Microsoft Office alapból nem kezel.

Forrás: http://index.hu/tech/2009/07/15/eltunhet_a_.doc_formatum/

 

 


 

 

Magyar szenzáció: nyílt forrású szoftverek nyertek a közbeszerzési pályázaton!

Forrás: http://itcafe.hu/hir/ulx_red_hat_kszf.html

 

„...Az Office 2007 megjelenése óta uniós tagállamok egész sora (Hollandia, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Norvégia, Dánia) döntött úgy, hogy az MS-termékek helyett a nyílt szoftvereket alkalmazza.... ...Az irodai csomag legutóbbi verziója ugyanis drága, és az elemzések szerint felesleges, mert új funkciói nem sok konkrét hasznot nem hoznak a korábbi csomagokhoz képest használóinak.

Az MS Office 2007-re történő átállás ráadásul nem egy közönséges verziófrissítés, mivel az új alapértelmezett dokumentumformátum miatt a csomag a korábbi verziókkal korlátozottan kompatibilis. „

Forrás: http://index.hu/belfold/2009/09/30/a_sporolas_nagy_ervagas_lenne_az_allam_bevasarlo_cegenek/

Sokat erősödött a Linux

Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése [1] újra csak nagy jövőt jósol a nyílt forrású szoftvereknek, ám meglehet, hogy most betaláltak: a gazdasági válság, illetve az egyre jelentősebb kormányzati támogatás miatt a Linux már 2009 folyamán is számottevő erősödést mutatott fel (igaz, van honnan felkapaszkodni, legalábbis a pc-k területén, hiszen a szerverek esetében már jó ideje meghatározó tényezőnek számít), és ha a tendencia folytatódik, akkor az eddigieknél fontosabb szerepet játszhatnak ezek a programok a közeljövőben.

Forrás: http://index.hu/tech/2009/08/28/sokat_erosodott_a_linux/

 

 


 

 

A londoni tőzsde kidobja a windowst

„...Megesett, hogy a kereskedést intéző windowsos rendszer úgy ahogy van, lefagyott, de egyébként is utálták a brókerek, mert lassú volt. Az új, Linux-alapú szoftver gyorsabb, stabilabb és olcsóbb....”

„...A világ vezető tőzsdéi, így például a New York-i, már régóta linuxos rendszert használnak. A londoni átállás a tervek szerint 18 hónap alatt fog lezajlani...”

Forrás: http://index.hu/tech/szoftver/2009/10/09/a_londoni_tozsde_kidobja_a_windowst/

 

 

 


 

 

...már Magyarországon is számos példa van, a Fővárosi Bíróság másfélezer PC-n használ OpenOffice-t, a szegedi polgármesteri hivatal pedig több mint 500 gépre telepítette a nyílt forrású, ingyenes irodai csomagot.

Banai Miklós egy, az IT-Businessben megjelent felmérésre hivatkozva azt mondta, hazánkban az irodai szoftverek körében mintegy 16 százalékos befolyással bír az OpenOffice.org, illetve annak "leszármazottai" (pl. StarOffice, OxygenOffice, MagyarOffice), és a kormányzati intézményekben is szépen terjed már, annak ellenére, hogy az állam egyértelműen a Microsoft termékeit preferálja például a közbeszerzésben. Szentiványi Gábor szerint ez a gyakorlat ráadásul törvénytelen is, az EU ugyanis világosan kimondja, hogy a közbeszerzést funkciókra kell kiírni, nem termékekre.

Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/35644/opendocument_format_alliance_magyar_tagozat_odf_open_xml_dokumentumformatum.html
 

 

 


 

 

Nyílt forráskódra viszik az uniós önkormányzatokat

„...Miközben a Microsoftot keményen bünteti és szabályozza az Európai Unió, a nyílt forráskód használatát eltökélten támogatja – különösen akkor, ha állami pénzzel gazdálkodó közhivatalokról van szó... ... Az egyik legismertebb európai linuxos város München, ahol 14 000 számítógépet állítanak át nyílt forráskódra, szépen fokozatosan....

Az egyik legismertebb európai linuxos város München, ahol 14 000 számítógépet állítanak át nyílt forráskódra, szépen fokozatosan.

Szeged is fokozatosan áll át nyílt forráskódú programokra. A városban polgármesteri hivatalában körülbelül ötszázötven számítógép van, amit a többség csak okos írógépként használ. Azzal, hogy az Microsoft Office helyett OpenOffice-t kezdtek használni, körülbelül 80 millió forintot takarított meg a város.

Forrás: http://index.hu/tech/2009/06/05/nyilt_forraskodra_viszik_az_unios_onkormanyzatokat/

 

 

A Wikipédiával és a Linux-szal jól szemléltethető nyílt innováció napjaink legnépszerűbb üzleti koncepcióinak egyike. Demokratikusabb az ötletgyártás, egyén és közösség nagyobb szerephez jutnak az alkotótevékenységben, mint korábban.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2009/08/02/a_tomegek_bolcsessege/

 

 

 


 

 


Nagyon úgy tűnik, hogy az állami megrendeléseknél a zárt forráskód minden jónak az elrontója. Lehet, hogy egy tenderen a legolcsóbb és legjobb minőségű ajánlattal nyer egy cég, de amikor a megrendelő nem kéri el a teljes forráskódot, az egyenértékű az adu ász átpasszolásával. Akinek a kezében van a kód, az árat úgy variálhatja, ahogy kedve tartja. Ebben az esetben állam ugyan kifizeti a fejlesztés teljes költségét, mégsem a valódi terméket, a kódot kapja meg, hanem csak a kód használatának a jogát. Működtetheti az önkormányzati rendszert, gyűjtheti az adóbevallásokat. Ha viszont tovább kell fejleszteni valamit, márpedig erre néhány évente sor kerül, akkor az állam csak ahhoz a céghez fordulhat, akinél a kódok vannak. Ilyen esetben a fejlesztő már annyi pénzt kérhet, amennyit nem szégyell, és nem kell elképesztően magas minőséget előállítania, hiszen semmiben sem versenyez másokkal.

A nyílt forráskód egyelőre nem túl felkapott az állami szférában, noha a használatával szinte mindenki jól járna. Az állampolgárok ellenőrizni tudják, hogy mire költötték el a pénzüket, és az informatikai szektorban működik a verseny, mert minden szükséges adat elérhető. Kizárt, hogy egy cég jogosulatlan előnyt szerezzen. A verseny hatékonyságot, jobb informatikai megoldásokat eredményez, amik - ha minden jól alakul - akár a nemzetközi piacon is versenyképesek lehetnek.
 

Forrás:http://index.hu/tech/uzlet/kod081210
 

 

 


 

 

 

A Microsoft termék fizetős volta miatt, az Openoffice.org és a Google igen jó pozícióban van a versenyt illetően. Ezen túlmenően a Google gyorsan erősödik köszönhetően a szinte végtelennek tűnő webes kapacitásának és webes tapasztalatának. Ha elfogadjuk azt a tézist, hogy a jövő az ingyenes szoftvereké valamint az online alkalmazásoké, akkor megjósolható az irodai szoftverpiac jövőbeni átrendeződése.

http://www.azenirodam.hu/20091015/a-microsoft-office-az-open-office-org-es-google-irodai-alkalmazasainak-korkepe

 

 

 


 

 

Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos tegnapi bejelentése szerint a kormányzat elkötelezett a nyílt szabványok és a szabad szoftverek használata mellett, részben takarékossági okok miatt, másfelől a monopolhelyzet felszámolása érdekében, de leginkább azért, mert ez lehetővé teszi a hazai informatikai vállalatok bekapcsolódását, vagyis piacélénkítő hatású is egyben.

A hazai közszféra eddig is használt szabad szoftvereket, a linuxos szerverek aránya például egy 2006-os adat szerint megközelíti a piaci átlagot. A magyar közintézmények bíznak a nyílt forrású megoldásokban, több helyen kritikus alkalmazások üzemelnek már linuxos környezetben, a mostani bejelentés szerint azonban már a kormányzat bizalmát és támogatását is élvezik a szabad szoftverek, ami nagy lökést adhat az ilyen megoldások terjedésének nem csak a szerverek, hanem az asztali számítógépek szegmensében is.

Maga az Európai Unió is kimondottan támogatja a nyílt szabványokra és nyílt forrású szoftverekre épülő megoldások használatát a közintézményekben. Az elmúlt évek során Európa számos országában (pl. Ausztria, Németország, Franciaország) indultak olyan projektek, amelyek keretében a közigazgatási dolgozók PC-it Microsoft Windowsról és Office-ról Linuxra és OpenOffice-ra állították át -- a mostani bejelentés itthon is katalizálhatja ezt a folyamatot. Az Open Document Alliance magyar tagozatának számításai szerint egy ilyen váltással négy év alatt akár 100 milliárd forintot is megtakaríthatna a hazai közszféra.
 

Forrás:http://www.hwsw.hu/hirek/38492/szabad_nyilt_forraskod_szoftver_magyarorszag_kozigazgatas_oktatas_kozbeszerzes_palyazat_miniszterlenoki_hivatal.html

 

 


 

 

 

Az FSF kampányanyaga szerint a Windows, illetve a Microsoft hét főbűne közé számít, hogy megmételyezi az oktatást (a Microsoft a lobbistáin és a marketinggépezetén keresztül rengeteg pénzt öl az oktatási minisztériumok megvesztegetésére, emiatt csak a szoftvercég termékeinek használatát oktatják az iskolákban), és megsérti a magánszférát, mert olyan technológiákat használ, melyek a felhasználó beleegyezése nélkül vizsgálják át a számítógép merevlemezének tartalmát. Ide tartozik még a monopólium vádja, a terméktámogatásai megszüntetésével folyton újabb verziók megvásárlására kényszerített felhasználókat függőségben tartja, és ellehetetleníti más fejlesztők szabványait, mint például az ODF nyílt dokumentumformátum. A Windows biztonsági hibáit (amiket a titkos forráskód miatt csak a cég tud javítani), és a médiafájlok másolásvédelmének erőltetését is a hét fő bűn közé sorolja a szervezet.
 

http://index.hu/tech/szoftver/2009/10/09/a_windows_buneivel_kampanyolnak_a_szabad_szoftverek_szoszoloi/

 

 


 

 

Linuxra épülne az orosz nemzeti operációs rendszer, amivel kidobnák a Windows az ország közigazgatásából.

Bár az orosz Microsoft-képviselet szóvivője szerint valójában senkinek nincs szüksége saját nemzeti operációs rendszerre, szakértők szerint, ha összejön az orosz kísérlet, az valóságos lavinát indíthat el, és már országok (vagy éppen az EU) is követhetik a példát.

http://index.hu/tech/szoftver/rus260109/

 

* * *

 


Létrehozás dátuma: 2010/02/17 @ 16:32
Utolsó frissítés: 2010/02/18 @ 09:49
Kategória: Sajtóösszeállítás
Az oldal megtekintve: 594 alkalommal


Előnézet Előnézet     Lap nyomtatása Lap nyomtatása

Hozzászólások a cikkhez


Még senki sem kommentálta.
Legyél az első!


Új honlap

 A KIM E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül jött létre az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ 2012 végén, EU-s támogatással.

http://szabadszoftver.kormany.hu/

Belépés

Lépj be
---

A neved (vagy a nicked):

A jelszó a nevedhez (nickedhez) rendelve:


 Tagok száma 11 tag


Tag online

(senki)
Számláló

   látogató

   jelenlegi látogató

Reklám
Linux pólót a PingvinBoltból!
© Skin - Création VracInfo  W3C CSS  Skin adaptation v4.6 - charli77 Skins
^ Lap tetejére ^