Írások

Dokumentumok

Konferencia 2009

Konferencia 2010

Sajtóösszeállítás

Webmester - Infó
Magunkról

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal
Informatika csoport
1184 Budapest Üllői út 400.
06-(1) 296-1476
szivlogo_kicsi.png

Sajtóösszeállítás - Véget érhet a .doc hazai egyeduralma

Véget érhet a .doc hazai egyeduralma

A Magyar Szabványügyi Testület jóváhagyását követően június elején hivatalosan is magyar nemzeti szabvánnyá vált a nyílt irodai szoftvercsomagok alapértelmezett formátuma, az Open Document Format. A következő években ennek köszönhetően eltűnhet a jelenleg általánosan alkalmazott, ám hivatalosan már nem javasolt .doc formátum.

Az idei évben látványos jeleit tapasztalhattuk annak, hogy véget érhet a Microsoft több évtizede tartó - és az ország számára egyre nagyobb költségekkel járó - monopolhelyzete a közigazgatásban és a közoktatásban - kommentálja az eseményt az Open Document Format Alliance Magyarország közleményében. Idén áprilisban Baja Ferenc, a MEH-EKK államtitkára sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megnyitják a közigazgatási és közoktatási piacot az Európai Unió által ajánlott nyílt szabványokat alkalmazó szoftverek előtt. Az ODF magyar szabványként történő bevezetése szabványügyi szempontból rutineljárás ugyan, mégis fontos mérföldkő a gyártó- és platformfüggetlen közigazgatás megteremtésében.

A 2006 óta ISO szabványként nyilvántartott dokumentumformátum nemzetközi szinten már elfogadott és széles körben alkalmazott. Az utóbbi három évben világszerte több tucat ország - többek között Belgium, Brazília, Horvátország, Dánia, Franciaország, Japán, Malajzia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Dél-Afrika, Svájc, Svédország - minősítette az ODF-et nemzeti szabvánnyá.

Az Európai Unió több tagállamának közigazgatásában és közoktatásában nemcsak alternatív lehetőség, hanem egyenesen kötelező a nyílt dokumentumformátum, így például az .odt alkalmazása.

Fontos fejlemény továbbá az ODFA Magyarország értékelése szerint, hogy a közintézmények informatikai rendszereinek egységesítését szabályozó e-közigazgatási keretrendszer követelménytárának legújabb verziója nem ajánlja a Microsoft irodai csomagok elterjedt verzióinak alapértelmezett formátumainak alkalmazását. A jelenleg még általánosan alkalmazott .doc, .xls, .ppt formátumokat a következő években várhatóan felváltják a keretrendszer által ajánlott nyílt dokumentumformátumok, így például a .pdf vagy az .odt, .ods, .odp.

http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20090715-nemzeti-szabvany-lett-magyarorszagon-a-nyilt-dokumentumformatum-odf.html


Létrehozás dátuma: 2010/02/18 @ 09:14
Utolsó frissítés: 2010/02/18 @ 09:51
Kategória: Sajtóösszeállítás
Az oldal megtekintve: 632 alkalommal


Előnézet Előnézet     Lap nyomtatása Lap nyomtatása

Hozzászólások a cikkhez


Még senki sem kommentálta.
Legyél az első!


Új honlap

 A KIM E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül jött létre az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ 2012 végén, EU-s támogatással.

http://szabadszoftver.kormany.hu/

Belépés

Lépj be
---

A neved (vagy a nicked):

A jelszó a nevedhez (nickedhez) rendelve:


 Tagok száma 11 tag


Tag online

(senki)
Számláló

   látogató

   jelenlegi látogató

Reklám
Linux pólót a PingvinBoltból!
© Skin - Création VracInfo  W3C CSS  Skin adaptation v4.6 - charli77 Skins
^ Lap tetejére ^