Írások

Dokumentumok

Konferencia 2009

Konferencia 2010

Sajtóösszeállítás

Webmester - Infó
Magunkról

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal
Informatika csoport
1184 Budapest Üllői út 400.
06-(1) 296-1476
szivlogo_kicsi.png

Sajtóösszeállítás - Parlamenti döntés: kötelező lesz a nyílt szabványok használata

Parlamenti döntés: kötelező lesz a nyílt szabványok használata

Borek András
2009. december 18., 20:12

A napokban elfogadta a parlament a 2009. évi LX. törvény módosítását, amely az elektronikus közszolgáltatásról szól. Jelentőségét a szakértők a szabványos hálózati csatlakozók bevezetéséhez hasonlítják.

A nyílt forráskód és szabványok használói régóta küzdenek azért, hogy az állami hivatalokkal, közmű szolgáltatókkal való elektronikus kapcsolatban kötelező legyen legalább a nyílt szabványok használata. A nyílt szabványokon alapuló adatcsere ugyanis leegyszerűsíti, átláthatóvá és mindenki számára egyetemesen elérhetővé teszi a különféle adatok egymásLásd még: közötti cseréjét. Ebben a küzdelemben oroszlán részt vállalt a Nyílt Szabvány Szövetség (nyissz.hu), amelyik évek óta részt vett a törvény előkészítésében. Munkájuk gyümölcse most ért be.

December 14-én 197 igen, 1 nem és 146 tartózkodás mellett elfogadta a parlament a 2009. évi LX. törvény módosítását, amely az elektronikus közszolgáltatásról szól.

Mit jelent ez nekünk állampolgároknak?

Elsősorban szabadságot. Dr. Mázsa Péter a NYISSZ blogbejegyzésében kifejti, hogy ez olyan jelentőségű, mint a szabványos hálózati csatlakozók - a konnektorok - bevezetése volt. Ha például veszünk egy elektromos berendezést, biztosak lehetünk benne, hogy otthon azt csatlakoztatni tudjuk az elektromos hálózathoz, hiszen a konnektorok szabványosak. Ugyanígy kell(ene) működnie az informatikai közműnek is, amelyet az adófizetők tartanak fent a befizetett adóforintjaikból.

Például, ha az adóbevallásunkat szeretnénk elküldeni az adóhivatalnak, akkor az adóhivatalhoz tetszőleges gyártó szabványosan működő szoftverét lehessen használni. A nyílt forráskódú GNU/Linux operációs rendszert használóknak például jó néhány éven keresztül kész kínlódás volt az éves SZJA bevallás elkészítése, hiszen a nyomtatvány kitöltését biztosító program csak egyféle kereskedelmi operációs rendszerre készült el. Hiába ajánlotta fel sok fejlesztő a segítségét egy nyílt kitöltő program elkészítésében, az lehetetlen volt, mert az alkalmazott könyvtárak és csatlakozók nem voltak nyíltak így jogszerűen azok nem voltak megoszthatók. (Az APEH időközben elkészítette már JAVA alapú kitöltő programját, viszont ezt a verziót is sok kritika érte kiforratlansága miatt.)

Mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Sokkal kevesebbe, mint eddig. A "konnektorok" szabványai kötelezően nyíltak lesznek. Ezen szabványok megismeréséért nem lehet pénzt kérni. Sőt a "konnektorok" használatáért sem lehet pénzt kérni. Ezzel megszűnik az a veszély, hogy egy kiválasztott gyártó által jogdíjért biztosított csatlakozási felületen keresztül férjünk hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek mindannyiunk adóforintjait emésztené feleslegesen. Gondoljunk csak bele, hogy nem lesz szükség arra, hogy közpénzen fejlesztessünk alkalmazást azért, hogy elektronikus bevallásainkat a hivatalnak elküldjük!

Talán a vállalkozásoknak nem ismeretlen az, hogy az egyik bevallást egyedül flopin lehetett sokáig beadni az egyik hivatal felé. Még akkor is, amikor már az új számítógépek flopi-meghajtó nélkül kerültek forgalomba és a boltok polcairól pedig már kezdtek eltűnni a diszkek.

Biztosan sok informatikai vállalkozás fog szoftvereket kínálni, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy ezekhez a nyilvános csatlakozókhoz kapcsolódva igénybe vehessük a hivatalok vagy közművek szolgáltatásait.

A programok egy része licencdíj fejében, egy másik része pedig szabadon elérhető lesz. Mindenki meg fogja találni a maga igényeinek legjobban megfelelő alkalmazást. A törvénymódosítás elfogadása jelentős mérföldkő azon az úton ami hosszú távon egy nyíltabban működő, átláthatóbb társadalmi berendezkedéshez vezet el.

http://computerworld.hu/kotelezo-lesz-a-nyilt-szabvanyok-hasznalata.html 

Lásd még:
http://nyissz.hu/2009/12/15/gyoztunk-a-parlament-elfogadta-a-nyilt-szabvanyos-torvenymodositast/

Létrehozás dátuma: 2010/02/18 @ 10:24
Utolsó frissítés: 2012/01/04 @ 12:02
Kategória: Sajtóösszeállítás
Az oldal megtekintve: 711 alkalommal


Előnézet Előnézet     Lap nyomtatása Lap nyomtatása

Hozzászólások a cikkhez


Még senki sem kommentálta.
Legyél az első!


Új honlap

 A KIM E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül jött létre az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ 2012 végén, EU-s támogatással.

http://szabadszoftver.kormany.hu/

Belépés

Lépj be
---

A neved (vagy a nicked):

A jelszó a nevedhez (nickedhez) rendelve:


 Tagok száma 11 tag


Tag online

(senki)
Számláló

   látogató

   jelenlegi látogató

Reklám
Linux pólót a PingvinBoltból!
© Skin - Création VracInfo  W3C CSS  Skin adaptation v4.6 - charli77 Skins
^ Lap tetejére ^