Belépés

Lépj be
---

A neved (vagy a nicked):

A jelszó a nevedhez (nickedhez) rendelve:


 Tagok száma 11 tag


Tag online

(senki)
Írások

Dokumentumok

Konferencia 2009

Konferencia 2010

Sajtóösszeállítás

Számláló

   látogató

   jelenlegi látogató

Webmester - Infó
Reklám
Linux pólót a PingvinBoltból!
Magunkról

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal
Informatika csoport
1184 Budapest Üllői út 400.
06-(1) 296-1476
szivlogo_kicsi.png

Hírek - LINUXLINUX

Izland teljes állam- és közigazgatása nyílt forrásra áll át  -  Írta: kt

Izland teljes állam- és közigazgatása nyílt forrásra áll át
„A migráció nem problémamentes, és talán nem is lesz mindenkire és mindenre kiterjedő, de a projekt vezetője eltökélt és reménykedő.

Az izlandi kormányzat már öt évvel ezelőtt elindította a körülbelül 320 ezer lakót számláló országban az állami rendszerekben a nyílt forrású szoftvereket propagáló kampányát, és az eddigi tapasztalatok alapján úgy döntöttek, hogy felgyorsítják a folyamatot, és egy egyéves projekt keretében szeretnék elérni, hogy minél több közintézmény végrehajtsa a migrációt. Mindezt az átállásért felelős projektvezető, Tryggvi Björgvinsson jelentette be, aki egy interjúban elmondta, hogy az olcsóbb megvalósítás és fenntartás mellett az is motiválja őket e törekvésükben, hogy a szoftverek közötti egyenlőséget e szempontból biztosítsák.

Az eddig még vonakodók vagy egyéb okból nem váltók figyelmét felhívják arra, hogy három nagy köz- és államigazgatási területen (a minisztériumokban, a Nemzeti Kórházban és a fővárosban) példaszerűen sikerült a váltás, javasolják, hogy tanulmányozzák az itt lezajlott folyamatokat. A migrációért felelős vezetők egyébként nem kapkodtak, éveken át tanulmányozták a pilot projekteket, hogy tapasztalatokat szerezzenek a migráció során felmerülő problémákról. Izlandon 32 középiskola van, ezekből eddig ötnél váltották le a Microsoft termékeit Ubuntu Linuxra, az oktatásmenedzselő rendszert pedig a nyílt forrású Moodle-ra.

Björgvinsson elmondta, hogy így félúton még akadnak problémák, főleg a nyílt szabványok miatt: megesik, hogy az ODF-t használók dokumentumait a más, zárt rendszert használók nem tudják kezelni. Emellett a nagy állami intézményeknél egyéb, nem könnyen megoldható gondok is vannak: például az egyik minisztériumban az Oracle adatbázisszoftvere oly szorosan össze van kötve más rendszerekkel (levelezés, webszerverek stb.), hogy komoly technológiai probléma a kiváltása.

Ennek ellenére eltökéltek, és remélik, hogy az előttük álló egy évben a fokozott erőfeszítések eredményeképp a közigazgatás és az állami szektor tekintélyes része sikeresen végrehajtja a migrációt, szilárd alapot adva ezzel a folytatásnak.” Forrás:
Izland teljes állam- és közigazgatása nyílt forrásra áll át, Dajkó Pál, IT café, 2012. március 23.
Közzétéve: 2012/03/26 @ 13:02  
Összes bejegyzés  Előnézet  Lap nyomtatása 


HozzászólásokMég senki sem kommentálta.
Legyél az első!

Rovatok

LINUX

LibreOffice

OpenOffice

Szabad szoftverekArchívum

2020-08 2020 Szeptember 2020-10
H K Sz Cs P Sz V
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Utolsó bejegyzés

legfrissebb hozzászólások

Új honlap

 A KIM E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül jött létre az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ 2012 végén, EU-s támogatással.

http://szabadszoftver.kormany.hu/

© Skin - Création VracInfo  W3C CSS  Skin adaptation v4.6 - charli77 Skins
^ Lap tetejére ^