Belépés

Lépj be
---

A neved (vagy a nicked):

A jelszó a nevedhez (nickedhez) rendelve:


 Tagok száma 11 tag


Tag online

(senki)
Írások

Dokumentumok

Konferencia 2009

Konferencia 2010

Sajtóösszeállítás

Számláló

   látogató

   jelenlegi látogató

Webmester - Infó
Reklám
Linux pólót a PingvinBoltból!
Magunkról

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal
Informatika csoport
1184 Budapest Üllői út 400.
06-(1) 296-1476
szivlogo_kicsi.png

Hírek


Összes bejegyzés

StartAz előző [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ] A következőVége

Kormány határozat - Írta: karayt

2012/2015. (XII. 29.) Korm. határozat 8. annak érdekében, hogy érvényesüljön Magyarország informatikai függetlensége, és ne hátráltassák bürokratikus akadályok a nyílt szabványokra és nyílt forráskódra épülő szoftveres megoldások alkalmazását a) felhívja a belügyminisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszterrel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve készítsen jelentést a Kormány számára az egyes közigazgatási szervek által használt elektronikus dokumentumok formátumáról és a nyílt forráskódú irodai szoftverek használatáról szóló 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat végrehajtásáról, továbbá működtessen monitoring rendszert a nyílt szabványokra és nyílt forráskódra épülő szoftverek használatáról a közszférában, Felelős: belügyminiszter nemzeti fejlesztési miniszter Miniszterelnökséget vezető miniszter nemzetgazdasági miniszter Határidő: 2016. március 31.
Közzétéve: 2016/02/23 @ 14:21  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Az olasz hadsereg LibreOfiice-ra és ODF-re vált - Írta: kkkkk

Az olasz hadsereg LibreOfiice-ra és ODF-re vált Közzétéve 2015. szeptember 20 | Szerző: szerk. „Az olasz hadsereg áttér a LibreOffice és az ODF (Open Document Format). A hadügyminisztérium a következő másfél év során 150 ezer munkaállomásra fogja telepíteni a LibreOffice irodai szoftvert. Ez a második legszámosabb telepített LibreOffice-rendszer. Az átállást az Associazione LibreItalia – a LibreOffice elterjesztéséért dolgozó olasz szervezet – jelentette be 2015. szeptember 15-én. A projekt kezdete 2015. októbere és előreláthatóan 2016. decemberében fog befejeződni. Az átállásért a LibreItalia és a hadügyminisztérium a felelős. A civil szervezet oktatók kiképzésével segíti a folyamatot, a minisztérium onlájn oktatási anyagokat fejleszt ki. Ezek nyilvánosak lesznek, szerzői közkincsként (Creative Commons). Mindezt egy megegyezés rögzíti, amelyet az olasz hadsereg informatikai vezetője és a civil szervezet elnöke írt alá. A törvény szerint
A közszféra digitális átalakításért felelős olasz kormányzati szervezet (Agenzia per l’Italia digitale – AGID) üdvözölte a megállapodást, és reméli, hogy további szervezetek fogják követni a példát. A civil szervezet rámutatott, hogy az átállás egyenes következménye annak a 2012-ben elfogadott törvénynek, amely a szabad és nyílt forráskódú szoftver használatát teszi alapértelmezetté az olasz közigazgatásban. A hadügyminisztérium a központi közigazgatás első olyan intézménye, amely eleget tesz ennek. Számos regionális, tartományi és városi önkormányzat már LibreOffice-t használ: Emilia Romagna régiója; a tartományok közül: Perugia, Cremona, Macerata, Bolzano és Trento; a városok közül: Bologna, Piacenza és Reggio Emilia. Európában nem az egyedüli
A projekt európai mértékben is az egyik legnagyobb ilyen vállalkozás. A vezető hely a francia belügyminisztériumot illeti, itt 240 ezer asztali gépen használnak LibreOffice-t. Ezt követi az adóhatóság, a külügyi szervezet, az agrárközigazgatás, a pénzügyigazgatás, valamint a csendőrség a maga 72 ezer gépével.” Forrás:
Italian military to switch to LibreOffice and ODF; Gijs Hillenius; Joinup, Európai Bizottság; 2015. szeptember 15.
Közzétéve: 2015/09/24 @ 08:06  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Kína Linuxra költözteti az állami számítógépeket - Írta: kt

Közzétéve: 2014/11/03 @ 15:54  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

cikk a szbad szoftverről is - Írta: fg

" legalább 300 milliárd forint volna megtakarítható egy kormányzati ciklus alatt a megfelelő szabad szoftveres stratégiával"

forrás:
http://index.hu/tech/2014/10/30/jo_a_szabad_szoftver_csak_nem_sok_koze_van_a_netadohoz/
Közzétéve: 2014/10/30 @ 16:59  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Münchenben eurómilliókba kerülne a Linux-Windows csere - Írta: karayt

Egyáltalán nem biztos, hogy a bajor főváros jól járna a Microsoft operációs rendszerére való visszaváltással.
...
München IT-részlege mindenesetre kiáll a Limux mellett és ismét azt hangsúlyozta, hogy a projekt sikeres volt. Az előnyök között említhető a nyílt szabványok támogatása. Christine Strobl, az IT-ügyekért felelős eddigi müncheni polgármester-helyettes is azt nyilatkozta, hogy jó volt a korábbi döntés.

Forrás:
 http://sg.hu/cikkek/108349/munchenben-euromilliokba-kerulne-a-linux-windows-csere
Közzétéve: 2014/10/20 @ 08:11  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

München – a LiMux helyett visszatér a Windows? - Írta: eGov

München – a LiMux helyett visszatér a Windows?
„Úgy tűnik, hogy Münchenben a számítógépekre Linux helyett ismét a Microsoft operációs rendszere kerülhet. München városi tanácsa 2004-ben döntött úgy, hogy búcsút int a Microsoft termékeinek és a világ első nagyvárosaként a Linuxra vált át. Az átállás 2006-ban kezdődött. Peter Hofmann, a LiMux projekt vezetője tavaly azt nyilatkozta, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy a közigazgatásban később visszaállnak más rendszerekre, ami a folyamatos politikai támogatásnak is köszönhető. Nos, úgy tűnik, hogy pont ez utóbbi szűnt most meg.

Josef Schmid, München polgármester-helyettese azt mondta, hogy megvizsgálják a projektből való kilépést és a Microsofthoz való visszatérést. Schmid azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt években számos panasz érkezett a felhasználóktól, akik elégedetlenek voltak a LiMux kezelésével. Hozzátette: mindegy, hogy melyik részleget keresi fel, mindenütt azt hallja, hogy az emberek szenvednek a rendszertől és ezen mielőbb változtatni kell. A város megbíz egy független szakértői csoportot a helyzet felmérésével. Amennyiben a szakértők azt fogják javasolni, hogy München térjen vissza a Microsofthoz, akkor nem zárható ki, hogy ez be is következik.

Schmid szerint a korábbi döntés politikai és nem szakmai jellegű volt. Nekik akkor az volt a benyomásuk, hogy a kérdés arról szólt, hogy behatárolják egy monopolhelyzetben lévő cég lehetőségeit. Ők már akkor tudták, hogy a törekvést nem koronázza majd siker, hiszen egyetlen közösség nem tudja megváltoztatni az egész világot. Amennyiben az egész világ egy szabvány szoftverrel dolgozik, akkor fontos, hogy München is ezt a rendszert használja. Christine Strobl, München polgármester-helyettese nyolc hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az átállás sikeresen lezárult és a rendszer használata a közigazgatásban dolgozóknak napi rutinná vált. Jelenleg a müncheni közigazgatásban 15 000 számítógépen használják a LiMux disztribúciót, ez az összes konfiguráció 80 százaléka.

A Microsoft egyik szóvivője közölte, hogy ők "jó vesztesekként" tudomásul vették a korábbi döntést és elfogadták, hogy München elutasítja a Windows operációs rendszert, de továbbra is nyitottak az egyeztetésekre. ” Forrás:
München - a LiMux helyett visszatér a Windows? ; SG.hu; 2014. augusztus 19.
Szerkesztői ( eGov Hírlevél,) megjegyzés: Új vezetése van a városnak, ez magyarázza a fejleményeket. Az ellentét nem pártpolitikai, mivel a város informatikai osztályának vezetője (aki a Linux használata mellett van) ugyanahhoz a párthoz tartozik, mint a polgármester helyettese (CSU). Mindenesetre a francia csendőrség, a Nemzetgyűlés, számos spanyol tartomány gépeinek ezrei probléma nélkül működnek Linux alatt.
eGov Hírlevél,
Közzétéve: 2014/09/01 @ 14:27  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Az Egyesült Királyságban kötelező az ODF - Írta: karayt

Az Egyesült Királyságban a kormányzati szervezetek csak nyílt szabványos dokumentumformátumokat használhatnak az iratok megjelenítésére, valamint az egymás közötti kommunikációra. A választás a HTML, PDF/A és ODF formátumokra esett. Száműzné az Office-t a kormány
Magyarországon nincs változás e térenTeljes cikk, és kommentárok:
http://www.hwsw.hu/hirek/52611/open-document-format-office-open-xml-kormany-dokumentumformatum.html
Közzétéve: 2014/08/11 @ 13:00  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Spórolás Linuxszal - Írta: kmm

„Spanyolországban és Franciaországban is terjednek a nyílt forráskódú programok, elsősorban a Linux és a LibreOffice. Az Európai Bizottság a Joinup projekt keretében igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy komoly összegeket lehet megtakarítani a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásával. Ennek is köszönhető, hogy számos európai városban és régióban hódít a Linux.

Valencia régióban a LliureX-disztribúció segítségével az elmúlt 9 évben 36 millió euróval tudták mérsékelni az IT-kiadásokat. A LliureX az Edubuntu egyik változata és jelenleg több mint 110 000 helyi számítógépen fut. A régió közigazgatási hivatalaiban számos nyílt forráskódú program működik, így például mind a 120 000 asztali számítógépre LibreOffice irodai programcsomagot telepítettek. A helyi kormány azzal számol, hogy ezzel a lépéssel évente 1,5 millió eurót sikerül megtakarítani.

Extremadura autonóm tartományban is sikerült komoly költségcsökkentéseket elérni a nyílt forráskódú szoftverek használatával. Egy saját fejlesztésű Linux-disztribúciót kereken 70 000 PC-re és laptopra telepítettek fel.

Toulouse városában a LibreOffice csomagra való váltás egymillió eurós megtakarítást eredményezett a helyi költségvetésnek. Egy 2012-es projektnek köszönhetően a városi irodák 90 százalékában található meg a LibreOffice. Amennyiben ki kellett volna fizetni a licencdíjakat, akkor ez háromévente 1,8 millióba euróba került volna. Az átállás költsége 800 000 eurót tett ki.

A helyi portálok és a közigazgatás szervereinek egy részén már 2009 óta nyílt forráskódú programok futnak, az alkalmazott operációs rendszerek fele Linux. Az adatbázis-alkalmazásokhoz ugyanakkor még mindig Unix, AIX és Windows rendszereket használnak. Franciaországban 2012 óta létezik hivatalos kormányzati ajánlás a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazására és ezt a közbeszerzéseken figyelembe szokták venni, hogy így segítsék elő a piaci versenyt. ” Forrás:
eGov hírlevél
Eurómilliókat spórolt a Linuxszal Valencia és Toulouse ; SG.hu; 2014. augusztus 1.
Közzétéve: 2014/08/11 @ 12:48  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Élet az XP után - Írta: karayt

A brit kormány és a szabad szoftverek - Írta: kt

„A brit kormány az elmúlt 10 évben már többször is kísérletet tett arra, hogy a jórészt Microsoft által szállított szoftvereket valami ingyenes alternatívával váltsa ki.

Újra nekifutna a brit kormány a nyílt forrású alternatívák népszerűsítésének az államigazgatásban és az államilag finanszírozott közintézményekben, írja a The Guardian. A lap információi szerint az Egyesült Királyságban az elmúlt 3 évben mintegy 200 millió fontot (75 milliárd forintot) költöttek csak a Microsoft Office licencek megvásárlására, a jövőben pedig ennek jelentős részét szeretnék megtakarítani azzal, hogy ingyenes alternatívákra, például OpenOffice-ra vagy Google Docsra állnak át a lehető legtöbb helyen.

A kormány a költségcsökkentés mellett a nagyvállalatok régóta tartó uralmát is szeretné megtörni, és egyúttal helyzetbe hozná az ország kis- és középvállalkozásait, elősegítve a helyi IT szektor fejlődését is. Az Egyesült Királyságban már létezik egy CloudStore nevű online piactér, ahol a városi tanácsok és közintézmények be tudják szerezni a számukra szükséges szoftvereket. Ez nagyjából 10 millió fontnyi költést jelent havonta, ennek fele már most is a brit kkv szektorba áramlik vissza. A központi kormányzati beszerzéseknél ez az arány 2010 óta 6-ról 10 százalékra emelkedett, ezt is feljebb tornászná a kormány, vélekedésük szerint ugyanis a nagy multik nem csak jóval drágábbak, de esetenként régebbi technológiát is adnak el nekik.

Az árkülönbség mértékére példaként egy hoszting szolgáltatás újrapályáztatását hozták fel. Míg egy meg nem nevezett nagyvállalat 4 millió fontos ajánlatot adott, addig egy helyi kisebb cég 60 ezerért is elvállalta ugyanezt, ami 98,5 százalékos megtakarítást eredményezett.”
Közzétéve: 2014/02/03 @ 13:40  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 
StartAz előző [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ] A következőVége
Rovatok

LINUX

LibreOffice

OpenOffice

Szabad szoftverekArchívum

2018-04 2018 Május 2018-06
H K Sz Cs P Sz V
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Utolsó bejegyzés

legfrissebb hozzászólások

Új honlap

 A KIM E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül jött létre az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ 2012 végén, EU-s támogatással.

http://szabadszoftver.kormany.hu/

© Skin - Création VracInfo  W3C CSS  Skin adaptation v4.6 - charli77 Skins
^ Lap tetejére ^