Belépés

Lépj be
---

A neved (vagy a nicked):

A jelszó a nevedhez (nickedhez) rendelve:


 Tagok száma 11 tag


Tag online

(senki)
Írások

Dokumentumok

Konferencia 2009

Konferencia 2010

Sajtóösszeállítás

Számláló

   látogató

   jelenlegi látogató

Webmester - Infó
Reklám
Linux pólót a PingvinBoltból!
Magunkról

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal
Informatika csoport
1184 Budapest Üllői út 400.
06-(1) 296-1476
szivlogo_kicsi.png

Hírek


Összes bejegyzés

StartAz előző [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ] A következőVége

A kormány 200 millió forintot költött a szabad szoftverek elterjesztésére az államigazgatásban. - Írta: kt

„A kormány 200 millió forintot költött a szabad szoftverek elterjesztésére az államigazgatásban.

A másfél éves projekt lezárása alkalmából Fekete Gábor e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkár számolt be az induláskor kitűzött célokról és az elért eredményekről. A Szabad Szoftver Kompetencia Központ létrehozását fontos dolognak nevezte a költségvetési források megtakarítása és az innovatív megoldások meghonosítása miatt. Elmondása szerint a hazai erőforrásokra támaszkodás mind szoftverlicencek terén, mind alkalmazások terén kiemelt szempont volt. "Nagyon nagy problémát jelent, ha sok esetben akár pénzhiány kapcsán, akár más technológiai megfontolásból szóba kerül a nyílt forráskódú alkalmazások használata, de a megrendelői oldalon a szükséges tudás nem áll rendelkezésre. Abban az esetben, ha az egyes szervezetek önállóan nyúlnak ehhez a területhez kudarcokat is el lehet szenvedni, vagy ha sikeresek is, olyan buktatókon kell keresztül menniük amelyek egyébként elkerülhetők lettek volna."

A projekt keretében közzétették magyar nyelven a példamutató gyakorlatokat. A Központ jövő évtől kezdi el a szolgáltató tevékenységét, de már most jelentkezett náluk több olyan szervezet, amelyik a segítségüket kérte szabad szoftverek bevezetésénél, képzések támogatásánál vagy tanácsadói szinten. "A tudatos átnevelés nagyon fontos, közel kell hoznunk a közigazgatáshoz ezt a területet, meg kell értetnünk a közigazgatás döntéshozóival, akik a forrásokról és a projektekről döntenek, hogy lehet használni ezeket a megoldásokat, és megfelelő támogatás, tanácsadás mellett biztonságosak." - mondta Fekete Gábor.

Erdei Csaba projektvezető egyik legkomolyabb eredményüknek a létrehozott tudástárat nevezte. Ebben tanulmányok, bevezetési tapasztalatok, beállítási minták mellett létrehoztak egy keretrendszert, mely szoftvereket ajánl tipikus felhasználási területekre. "A szabad szoftverek területén a felhasználók általában a bőség zavarával küzdenek. Ha az interneten keresnek ezer és ezer megoldási lehetőséget találnak, köztük jókat és rosszakat. Ha valaki nem járatos ebben a világban akkor nem biztos, hogy a jót fogja kiválasztani, ezért mi a legfontosabb területeken előszűrést végeztünk, és összeállítottuk azoknak a szoftvereknek a listáját, amelyekről úgy gondoljuk, hogy a felhasználók nem tévednek vele."

A populáris tudás feldolgozása mellett konkrét szoftverekkel is foglalkoztak, dokumentációkat készítettek. A gyors hozzáférés érdekében a problémákat témánként szedték szét. Erdei Csaba egyik legjelentősebb fejlesztésnek a LibreLogo létrehozását nevezte, ami egy LibreOffice kiterjesztés a Logo nyelv megismertetésére. "LibreOffice túlsúlyosak vagyunk, mert úgy gondoljuk, hogy ez a zászlóshajója a szabad szoftverek elterjesztésének. Minden fejlesztésünk bekerül a hivatalos kiadásokba. Kapcsolódó fejlesztésünk az űrlap és sablonkezelésre készült Wollmux honosítása, ehhez felhasználási mintákat is készítettünk. Nemzetközi szintű eredmény a LibreOffice rugalmas, központi menedzselhetőségének megteremtése. Ugyanígy a nagyobb cégeket, közigazgatási szervezeteket segíti a Linux és egyéb eszközök központi menedzselhetőségére létrehozott teljesen szabad szoftver."

A projekt keretében közel 300 ember számára tartottak felhasználói oktatást LibreOffice főtémával és egy 40 órás rendszergazdai tanfolyamon 80 Linuxos szakembert képeztek a kormányhivatalok és az Országos Bírósági Hivatal számára. Hat komplett könyvet írtak, illetve elektronikus és videós oktatóanyagokat gyártottak. Ezek mindegyike ingyen letölthető. Hat bevezetést is véghez vittek, önkormányzatoknál, az Országos Széchényi Könyvtárban és kormányszervezeteknél segítettek be. "Alaperedménynek tartom a honosításokat, melyek nélkül a magyar közigazgatásban nem lehet használni ezeket az eszközöket. A szabad szoftverekkel szembeni leggyakoribb ellenérv a támogatás és a honosítás hiánya; azt gondolom, hogy nagyon komoly dolog, hogy egy állami kompetencia központ alapult ezen dolgok magára vállalására." - mondta Erdei Csaba.

"Nagyon sok projektnél, állami -, közigazgatási szervnek adtunk tanácsokat, számos IT-projektben kikérték a véleményünket szabad szoftveres alternatíva iránt érdeklődve, és ha van, akkor az hogy működik, jó-e az, merre induljanak. Ebből adódóan a Kompetencia Központ komoly feladata volt döntés előkészítő javaslatok és kisebb-nagyobb összefoglalók írása. Ez az a tevékenység, ami a magyar közigazgatás térképére felrakta a szabad szoftvereket, hogy igen, ezzel is kell, érdemes számolni, mert egyrészt komoly lehetőség költségek megtakarítására, másrészt a közigazgatás szereplői adataikat így valóban saját kézben tarthatják." Követendő példának egy olasz tartomány, Umbria példáját említette, melyhez képest az itteni másfél éves tevékenység csak eg
Közzétéve: 2014/01/02 @ 09:39  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Nyílt forrású desktop tesztprojekt Svájcban - Írta: kt

Lausanne nyílt forrású desktop tesztprojektet indít
„Svájc negyedik legnagyobb városa, Lausanne azt fontolgatja, hogy nyílt forrású szoftvereket futtató desktop PC-kre vált. November 14-én jelentette be a város, hogy eljött az ideje annak, hogy megvizsgálják egy migráció lehetőségét, ezért egy ötgépes tesztprojektet indítanak. A város szerint a nyílt forrású és szabad szoftverek egyre kiforrottabbak, felhasználóbarátak és egyre kompatibilisek más környezetekkel.

A város tisztában van azzal, hogy desktop gépeken a nyílt forrású szoftverekre váltás nem egyszerű feladat. Ezen a területen egy bizonyos proprietary gyártó (Microsoft) rendszerei uralkodnak, amelyekhez számos üzleti alkalmazás szorosan kötődik és ez hátráltatja az efféle migrációkat.

Lausanne arra is figyelmeztet, hogy Münchennek egy évtized kell ahhoz, hogy nyílt forrású desktopokra váltson, illetve arra, hogy az egyik svájci kantonnak, Solothurn-nek beletört a bicskája egy ilyen migrációba.

A részletek itt.” Forrás:

eGov Hírlevél Lausanne nyílt forrású desktop tesztprojektet indít; HUP.hu; 2013. november 25.
Közzétéve: 2013/12/02 @ 17:08  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Szabadszoftver kompetencia központ honlapja - Írta: kt

Közzétéve: 2013/11/04 @ 12:15  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Hódít a vállalati Linux - Írta: karayt

Hódít a vállalati Linux
„Ma már a közép- és nagyvállalatok 83 százaléka alkalmaz Linuxot valamelyik szerverén. A Gartner előrejelzése szerint a UNIX-alapú alkalmazások és adatbázisok 65 százalékánál Linuxra állnak át 2017-re.

A SUSE megbízásából készült friss kutatás megerősítette, hogy a Linux rendszer használata továbbra is folyamatosan terjed. Egyre több közepes méretű és nagyvállalat migrálja kritikus rendszereit Linux alapokra, valamint az SAP-ügyfelek körében is gyorsan növekvő használati arány várható az elkövetkező években.

Linus Torvalds 1991 októberében adta ki az első Linux kernelt, és azóta a rendszer előkelő piaci pozíciót ért el a közreműködők szorgalmas munkájának köszönhetően. Az asztali számítógépek területén ugyan viszonylag alacsony az elterjedtsége, azonban az összes számítógépes platformot figyelembe véve, beleértve a mobiltelefonokat is, a Linux megelőzi a Windowst. A Microsoft rendszerének részesedése így 20, míg a nyílt forráskódú megoldásé 42 százalék. A Linux kernelt (rendszermagot) alkalmazó Android-rendszer népszerűsége pedig dinamikusan nő: csak tavaly összesen 400 millió ezeken az alapokon futó készüléket aktiváltak.

A vállalatok körében szintén megállíthatatlanul terjed a megoldás: a közép- és nagyvállalatok 83 százaléka használ Linuxot valamelyik szerverén, s a megkérdezettek 40 százaléka elsődleges szerver operációs rendszerként vagy a legfontosabb szerverplatformjai egyikeként használja az open source szoftvert.

A Linux természetesen a legnagyobb és legsikeresebb vállalatok körében is rendkívül népszerű: a globális Fortune 100 listán szereplő cégek több mint kétharmada alkalmaz SUSE Linux Enterprise Server rendszert.

A működés szempontjából kritikus fontosságú alkalmazások futtatásához is egyre több szervezet választja a nyílt forráskódú megoldást, ami mellett elsősorban a biztonság, az alacsonyabb birtoklási költségek és a magas rendelkezésre állás szólnak. A SUSE megbízásából készült felmérés szerint a vállalatok 69 százalékánál már Linux alapokon fut az adatbázis, vagy az elkövetkező egy évben terveznek átállni rá. Ugyanez a szám az adattárházak és az üzletiintelligencia-szoftverek tekintetében egyaránt 69 százalék, a CRM rendszereknél 42, az ERP megoldásoknál pedig 31 százalék. A válaszadók közel 60 százaléka továbbá egyetértett abban, hogy megszűnik a szállítóktól való függés, ha nyílt forráskódú platformra váltanak.

Az SAP is a SUSE Linux platformot ajánlja és támogatja az innovatív HANA futtatásához, ezért a közeljövőben várhatóan az SAP felhasználóinak körében is tovább nő a SUSE részesedése. A Gartner előrejelzése szerint a UNIX-alapú alkalmazások és adatbázisok 65 százalékánál Linuxra állnak át 2017-re.

Hasonló adatokat mutat a Realtech kutatása, amely szerint az SAP adatközpontok 90 százaléka jelenleg UNIX alapokon fut, de egyre több helyen cserélik le a rendszert, az esetek 56 százalékában valamilyen Linux megoldásra. A felmérés eredményei szerint egy ilyen migrációval több mint 70 százalékos megtakarítást érhetnek el az SAP ügyfelei a működési költségek terén, s jelentős növekedést tapasztalhatnak a teljesítmény és a megbízhatóság területén.” Forrás:
Hódít a vállalati Linux; Híradó.hu; október 22.

Copyright © 2013 eGov Hírlevél, All rights reserved.
Levelezési címünk:
eGov HírlevélBelgrad rkp. 27Budapest, Budapest 1056 Hungary
Közzétéve: 2013/10/28 @ 14:45  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Szabad Szoftver Konferencia Szegeden - Írta: kt

2013-ban november 29-én, pénteken tervezik a konferencia megrendezését. Tervezett szekciók:
  • Mobil szekció: szabad szoftveres mobil platformok, pl. Android, Firefox OS, Ubuntu Phone
  • Hardverközeli szekció: szabad szoftverrel programozható, konfigurálható "kütyük", alap hardveres kapcsolásokkal, pl. Raspberry Pi, Arduino, Udoo, OpenWrt routerken
  • Felhasználói szekció: népszerű és még kevésbé ismert felhasználói programok: pl. LibreOffice, Mozilla, Gimp, ...
  • Rendszergazdai szekció: asterisk, biztonsági kérdések
  • Geoinformatikai szekció: a GIS-ben egyre jobban teret nyerő desktop (pl. QGIS, GRASS) és server (pl. GeoServer, OpenLayers) megoldások
  • Multimédia, jog: nyílt formátumok, szabad licencek, jogi kérdések
Forrás: http://sfd.org.hu/uedvoezluenk-honlapunkon
Közzétéve: 2013/10/21 @ 15:24  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Az angol Országos Egészségügyi Szolgálat lecseréli Oracle-alapú rendszerét - Írta: kt

Az angol Országos Egészségügyi Szolgálat lecseréli Oracle-alapú rendszerét
Az egyik legfontosabb rendszerről van szó, amely 200000 felhasználót szolgál ki és a fő, biztonságos adatbázis a betegekkel kapcsolatos 90 millió elektronikus irat kezelésére, egyben egy üzenetküldő platform is, mindez Oracle-alapon. Ezt fogják lecserélni a következő nyílt technológiákra: Riak, Redis, Nginx, Tornado, RabbitMQ,. Kiegészítve a Splunk cég zárt technológiájával, amely valós idejű nagytömegű adat elemzésére szolgál.
NHS tears out its Oracle Spine in favour of open source; Jack Clark; The Register; 2013. október 10.
Forrás: eGov Hírlevél
Közzétéve: 2013/10/16 @ 11:48  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Ubuntura vált a francia csendőrség - Írta: kt

Ubuntura vált a francia csendőrség
„A jövő év közepére már 92 ezer számítógépükön fut majd Linux.

Úgy tűnik nem csak a németek haladnak a nyílt forráskódú szoftverek államigazgatásban való bevezetésével, ugyanis néhány nappal ezelőtt a francia csendőrség bejelentette az Ubuntu Linuxra való szinte teljes átváltást.

A szervezet még 2004-ben kezdte meg a nyílt forráskóddal való kalandját, akkor 90 ezer számítógépen vált előtelepítetté az OpenOffice irodai programcsomag, az átállással 20 ezer Microsoft Office landolt a kukában. A következő fázisban 2006-ra a Firefox és Thunderbird lett a szabványos böngészőjük és levelezőjük, majd az utána következő évben a GIMP és VLC is debütáltak a PC-iken.

A Windows XP platform Linuxra való lecserélésének ötlete 2008-ban merült fel: abban az évben 5000 gépre telepítették elő az Ubuntut, 2011-re a szám 20 ezerre nőtt, most pedig 37 ezer gépükön fut a rendszer. A csendőrség jövő nyárig további 72 ezer számítógépét fogja átmigrálni a nyílt forráskódú operációs rendszerre, az ismeretlen mennyiségű maradék eszközön feltehetően rendkívül nyomós okkal marad Windows.

A francia rendfenntartó szerv tapasztalatai alapján a nyílt forráskód használata 40 százalékkal csökkenti a számítógéppark fenntartási költségét; a licencdíjak mellett a szervizelés is jóval olcsóbb.” Forrás:
Ubuntura vált a francia csendőrség; Wiezner István; PCWorld.hu; 2013. október 5.
Közzétéve: 2013/10/08 @ 16:59  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Több szabad szoftvert használhatnak a francia iskolákban - Írta: kt

Több szabad szoftvert használhatnak a francia iskolákban
„A francia parlament felsőháza, a szenátus egy olyan ajánlást akar elfogadni, amely a helyi általános és a középiskolákat arra ösztönözné, hogy még több nyílt forráskódú programot alkalmazzanak.

Amennyiben az előterjesztést elfogadják, úgy Franciaországban először történik meg, hogy a szabad szoftverek egy törvény részévé válnak. A javaslat a szenátusból a francia parlament alsóházába, a nemzetgyűlésbe kerülhet, amely június 3-án tűzi napirendjére a kérdést. Az ajánlás a nyílt forráskódú alkalmazásokon túl a nyílt dokumentumformátumok használata mellett is lobbizik. A L'April nevű érdekcsoport üdvözölte az ajánlást és azt szeretné, ha a jövőben a jogszabály előírná a szabad e-oktatási programok használatát azért, hogy a népesség minden rétege egyenlő feltételek mellett juthasson hozzá ezekhez a megoldásokhoz és a nyílt dokumentumformátumokhoz.

A Conseil National du Logiciel Libre (CNLL) kereskedelmi csoport szintén nagy örömmel fogadta a bejelentést. A francia IT-ágazat több mint 300 vállalatát tömörítő szervezet rámutatott, hogy Francois Hollande francia elnök ezzel a lépéssel betartja az egyik választási ígéretét. A CNLL álláspontja szerint a nyílt dokumentumformátumok a jövőben az iskolákban, az egyetemeken, a különböző tanulmányi versenyeken és vizsgák során is nagy szerepet kaphatnak. A csoport emellett azt követelte, hogy ezeket a formátumokat a jelenleginél nagyobb mértékben használják a közigazgatásban és a különböző műszaki területeken is. Az IT-cégek továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy az ingyenes programok minden diák számára biztosítják az egyenlő oktatási feltételeket.” Forrás:
Több szabad szoftvert használhatnak a francia iskolákban; Berta Sándor; SG.hu; 2013. május 30.
Közzétéve: 2013/06/03 @ 13:37  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Linux Münchenben - Írta: karayt

Sikeres a LiMux projekt
„A müncheni közigazgatásban jelenleg már körülbelül 14 200 számítógépen használják a LiMux disztribúciót.A szakembereknek ki kell dolgozniuk a nyílt forráskódú projektek kezelésével kapcsolatos stratégiát.

A tapasztalatokat Peter Hofmann, a LiMux projekt vezetője összegezte a Linuxtag nevű rendezvényen. Szavai szerint a 2006-ban megkezdett átállás az idén zárul le teljesen és nagyon kicsi az esélye annak, hogy a közigazgatásban később visszaállnak más rendszerekre. Mindez a folyamatos politikai támogatásnak is köszönhető. Hofmann megerősítette azt a tanulságot, hogy az átállással 10 millió eurót takarítottak meg és nem foglalkoznak a Hewlett-Packard által készített tanulmánnyal, amely alapján 61 millió euróba került a Linuxra váltás. Ennek oka, hogy a dokumentumban nem tüntették fel a Microsoft termékeivel kapcsolatos licencköltségeket és a készítők azt sem vették figyelembe, amit a LiMux támogatói valójában csináltak.

Jutta Kreyss, a központi IT-szolgáltató munkatársa közölte, hogy az átállás során különböző nehézségekkel kellett megküzdeni. A munka kezdetén az egyes IT-részlegek részben "bizarr közbeszerzési eljárásokat" írtak ki olyan szakalkalmazások beszerzésére, amelyek nem voltak kompatibilisek a LiMuxszal. Azóta viszont az egyes részlegek és szakemberek szorosan együttműködnek egymással és München központi IT-szolgáltatójával. Emellett szabványosították is a munkát, így sikerült további költségeket megtakarítani.

Hofmann ezt azzal egészítette ki, hogy minden részleg foglalkoztat egy-egy olyan munkatársat, aki szerepet kap a disztribúció fejlesztésében és hibáinak kijavításában. Ennek ellenére még közel sem sikerült minden problémát megoldani, amit Kreyss is megerősített. Többek között még nem tökéletes az együttműködés az IT-szolgáltató és az egyes részlegek között, különösen a tesztek elvégzése, összehangolása okoz gondot. Először a szolgáltató teszteli az új verziókat, majd azokat átadja a részlegeknek, amelyek szintén tesztelik azokat.

A LiMux aktuális verziója az Ubuntu 10.04-re (Lucid Lynx) épül, míg a grafikus felhasználói felülete a KDE 3.5. Ezt váltaná fel az Ubuntu 12.04, amihez 2017-ig érkeznek frissítések. Ehhez társulna a KDE 4.8, emellett az OpenOffice.org-ot a LibreOffice válthatja fel. Az utóbbiban módosítottak néhány kisebb funkciót, így jobban támogatja Microsoft Office Open XML-t, ez megkönnyítheti a jövőben az európai uniós hatóságokkal való kommunikációt.”
Forrás:
Sikeres a LiMux projekt; Berta Sándor; SG.hu; 2013. május 24.
Közzétéve: 2013/05/27 @ 09:35  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 

Linuxra áll át a nemzetközi űrállomás - Írta: kt

Windowsról Linuxra állítják át a nemzetközi űrállomáson az űrhajósok által használt laptopokat, jelentette be a NASA. "Megbízható és stabil operációs rendszerre volt szükségünk, amit mi magunk tudunk a saját igényeink szerint alakítani, ha úgy hozza a szükség" - indokolta a váltást az űrügynökség szóvivője, Keith Chuvala. Az asztronauták gépein a Debian Linux 6-os verziója fog futni, ami már több mint két éves, így volt ideje kiforrni és kinőni a gyerekbetegségeit. A Debianból egyébként néhány napja jelent meg az új, 7.0 verziószámú változat. Az űrállomáson, illetve a NASA földi központjaiban már eddig is sok gép futtatott Linuxot, ez az esetek többségében a Red Hat Enterprise egyik speciális változata, a Scientific Linux volt. Linux fogja irányítani az ISS-re kerülő első humanoid robotot, a Robonaut R2-t is. Az emberszabású robotot olyan feladatokra fogják használni, amelyek túl veszélyesek vagy megterhelőek lennének egy űrhajós számára. A Linux kiemelkedő rugalmasságát mutatja, hogy robotoktól laptopokon át szuperszámítógépekig képes számítógépeket irányítani olyan környezetben, ahol a legkisebb hiba is emberéletekbe és dollármilliárdokba kerülhet.Forrás:http://index.hu/tech/2013/05/08/linuxra_all_at_a_nemzetkozi_urallomas/
Közzétéve: 2013/05/09 @ 08:00  - no hozzászólás no hozzászólás - Megnézed ? Beírsz ? Előnézet Lap nyomtatása 
StartAz előző [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ] A következőVége
Rovatok

LINUX

LibreOffice

OpenOffice

Szabad szoftverekArchívum

2018-04 2018 Május 2018-06
H K Sz Cs P Sz V
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Utolsó bejegyzés

legfrissebb hozzászólások

Új honlap

 A KIM E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül jött létre az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ 2012 végén, EU-s támogatással.

http://szabadszoftver.kormany.hu/

© Skin - Création VracInfo  W3C CSS  Skin adaptation v4.6 - charli77 Skins
^ Lap tetejére ^